– Det er i Norge det skjer

Ingrid Teigland Akay er kirurgen som ble investor og mener Norge er perfekt rigget for å ta del i en global helsetech-bølge.

Ingrid Teigland Akay. Foto: Maria Amelie

En samtale i operasjonsrommet med en verdensledende kirurg ble et avgjørende øyeblikk for Ingrid Teigland Akay. Kirurgen mente at han skulle ha tatt en MBA mens han ennå hadde sjansen til det.

– Jeg har alltid hatt interesse for finans, og dette var siste dråpen for meg. Etter det tok jeg en MBA og begynte å jobbe som investor i England, sier Teigland Akay.

I 2012, etter noen år som investor i Inventages, et ledende VC-fond innenfor helse og «life science», kom idéen om å starte eget fond.

I 2017 lanserte hun Hadean Ventures sammen med kollegaene Walter Stockinger, Mirela Brox og Siro Perez. «Hadean» står for en av de geologiske periodene da Jorden gikk fra å være gass til en fast planet. Det er noe de håper å gjøre med oppstartsselskaper – fra en sky og idé til en solid forretning.

Strategien deres er å investere i oppstartsselskaper innen life science og helseteknologi fra hele Europa. Likevel er det i Norden de ser en overvekt av lovende bedrifter som trenger hjelp og kapital til å vokse globalt. Det er derfor ikke tilfeldig at hovedkontoret er i Oslo. Det er mange spennende selskaper i Norden, men få aktører som investerer. Fondsgründere som har jobbet globalt i mange år fokuserer nå på Norden.

Den første investeringen i fondet kom fra Argentum som sammen med sine programinvestorer Varner-gruppen, Gjensidigestiftelsen og Oslo Pensjonsforsikring bidro med 150 millioner kroner. Disse tre er programinvestorer til Argentum, statens ledende kapitalforvaltningsselskap. Målet er å hente opptil 900 millioner kroner.

– I Norge bruker vi mye penger på forskning og utvikling innen helse, men vi trenger folk som Ingrid og hennes team som kan bidra til å fremme kompetanse på kommersialisering og internasjonal vekst. Det er ingen grunn til at norske helseselskaper ikke skal være verdensledende, sier Joachim Høegh-Krohn, administrerende direktør i Argentum.

Ikke minst er det norske oppstartsmiljøet innen life science, helseteknologi, farmasi og digital helse i sterk utvikling med nye inkubatorer, klynger, såkornfond og andre støttespillere. Eller som Teigland Akay sier det selv: «Vi har et misunnelsesverdig klima for gründere innen helse.»

Det bekreftes også i en rapport fra Menon Economics hvor helsenæringen pekes ut som en av fremtidens store eksportnæringer i Norge.

– Det er ingen tvil om at Norge har alle forutsetninger for å bli globalt ledende innen helsesektoren. Vi har hatt årtier med betydelig statlig investeringer i forskning og fremvekst av et imponerende forskermiljø, sier Teigland Akay.

Ingrid teigland Akay i Hadean Ventures. Foto: Maria Amelie

I tillegg får de mange gode caser fra Sverige, Danmark, og fra Finland, særlig på områder hvor de er ledende, som digital helse, tradisjonell medisin og onkologi.

– Hva er de viktigste trendene innen life science?

– En større andel av befolkningen blir eldre og lever lenger samtidig som mange sliter med kroniske sykdommer. Det utvikles ut nye behandlinger og enkelte behandlinger kan koste opp imot mange millioner kroner. Å holde kontroll på kostnadene og hjelpe mange med gode og kosteffektive behandlinger er en av de viktigste trendene vi ser innenfor helse i dag. I denne sammenheng blir også diagnostikk mer og mer viktig for å finne rett behandling til rett pasient.

Teigland Akay sier at den andre viktige trenden er teknologi, for eksempel kunstig intelligens (AI). Den påvirker alle bransjer, også helsesektoren.

– AI innen helse har så langt produsert både håp og skuffelser. På den ene siden så har AI hittil ikke hatt særlig stor innvirkning innen klinisk medisin og en grunn til det er at big data i klinisk medisin ofte er vanskelig tilgjengelig og ustrukturert. På den andre siden brukes AI mer og mer innen forskning på nye medisiner og her er det håp om å kunne spare mye tid og penger på effektivisering.

Hun påpeker at når det gjelder teknologi i helsesektoren må man være litt forsiktig.

– Helsesektorene er temmelig konservative, og selv om man kan tilby gode teknologiske løsninger, så tar det ofte lang tid før det blir en endring.

Det er en klar fordel å ha jobbet i mange år som lege i Norge, Tyskland og England og ha med et internasjonalt team for å kunne vurdere de ulike casene de får.

– Jeg bruker min bakgrunn som lege hele tiden. Det samme gjelder kollegene mine som har mer akademisk bakgrunn innen ulike fagfelt. Helsesektoren er omfattende og kompleks. Det er verdien med å være såpass spesialiserte investorer. Vi kan sette oss raskt inn i ulike case, analysere i dybden og bruke et stort internasjonalt nettverk for å vurdere om det er noe vi skal investere i.

– Hvordan skal man pitche til dere?

– Pitcher du til oss så må du være forberedt på mange spørsmål gjennom hele presentasjonen. Vi forventer ikke at du har svar på alt, men vi ønsker å spørre mye og være interaktive når vi møter gründere.

– Det er noen som sier at de ikke vil sende inn en pitchdeck på forhånd, men vi ønsker det for å være best mulig forberedt og effektive når vi møter gründere.

– Hva er ditt råd til en som vil jobbe med life science?

– Jeg tror det er enormt viktig å få seg internasjonal erfaring. Mitt råd til deg som vil jobbe mer innenfor helsesektoren og innovasjon er å reise og bo i utlandet.