Nordic PE Forum 2020: Interessen for Norden er sterk i koronakrisen

Nordic PE Forum 2020 Investor Panel

Paneldeltakerne beskrev det nordiske markedet som et av de mest pulserende i Europa, med stabile og motstandsdyktige økonomier, sterke rettssystemer og veletablerte fondsforvaltere. Foto: Skjermdump

Argentums Ingibjörg Meyer-Myklestad deltok i et investorpanel under årets digitale utgave av Nordic PE Forum. Her ble interessen for nordiske investeringer under koronakrisen diskutert, og hvilke rolle ESG spiller når man skal investere i et fond.

– Det er et utfordrende marked. Vi ser imidlertid at kapitalinnhentingen i Norden er god, og 2020 kan bli et nytt rekordår i så måte, sa Meyer-Myklestad som er kommunikasjonsdirektør i Argentum på spørsmål om appetitten for det nordiske markedet. Se et opptak av paneldebatten her.

– Nordiske oppkjøpsfond har allerede hentet inn 11 milliarder euro i år, og vi forventer at de vil ha lukket fond til en samlet verdi av 30 milliarder innen utgangen av året, la Meyer-Myklestad til. Siste rekordår var i 2018 da kapitalinnhentingen i oppkjøpssegmentet var 22 milliarder euro.

For det nordiske venturefond forventes kapitalinnhentingen i 2020 å lande rundt 1,5 milliarder euro, noe som vil gjøre 2020 til et over middels godt år, om enn ikke over toppårene i 2016 (2,3 milliarder euro) og 2019 (2,9 milliarder euro). Koronakrisen vil naturligvis påvirke fondens evne til å stenge i løpet av Q4 (les den siste markedsanalysen vår her).

Fortjener en høyere prissetting

I tillegg til Meyer-Myklestad, satt Marcus Daleke fra Skandia, Simon Faure fra M&G Private Equity Investments og Joana Rocha Scaff fra Neuberger Berman i panelet. Magnus Christensson fra Pollen Street Capital modererte samtalen.

Paneldeltakerne beskrev det nordiske markedet som et av de mest pulserende i Europa, med stabile og motstandsdyktige økonomier, sterke rettssystemer og veletablerte fondsforvaltere. En ulempe for nordiske selskap er at de relativt sett har vært dyrere, noe panelet mente rettferdiggjøres av sektorene det satses på, slik som teknologi, helse, fintech og industriell automatisering. Mange selskap i disse sektorene har vist seg å ha en vekst som rettferdiggjør prisen.

At regionen er makroøkonomisk gunstig sammenlignet med andre regioner, gjør også at konkurransen er større. Store internasjonale investorer – og spesielt fond basert i Storbritannia og USA – tiltrekkes Norden. Dette øker prissettingen ytterligere, påpekte panelet, men fortsatt mente deltakerne at selskapene er verdt å satse på.

Press på investorer om å avsløre grønnvasking

Viktigheten av ESG når man investerer i fond var det andre temaet i debatten.

– ESG har vært viktig for Argentum helt siden vi ble startet. Det er en del av due diligence-prosessen og en nøkkelfaktor for investeringskomiteen, i tillegg til at vi gjør en ESG-gjennomgang hvert år, sa Meyer-Myklestad.

– Det er mer press på oss som investorer om å skille mellom fondene som går gjør reelle grep på denne fronten. ESG bør ikke brukes som et markedsføringsverktøy, og det er vår jobb å finne ut hva som er grønnvasking og ikke, la hun til.

Om risikoene som er viktige for investorer nå, pekte Meyer-Myklestad på klimarisiko.

– Klimarisiko, og spesielt overgangsrisiko, er viktig for oss å avdekke. Derfor følger vi arbeidet med EU-taksonomien tett, og hvordan det vil påvirke arbeidet vi gjør i finanssektoren.

Nordic PE Forum samler interessenter fra det nordiske og britiske PE-økosystemet, fra fondsforvaltere og banker, til investorer og rådgivere.