Kapital: Høy kapitalinnhenting og store investeringer

Joachim Høegh-Krohn, administrerende direktør i Argentum. Foto: Ilja C. Hendel

Private equity-sektoren har ikke vært immun mot de negative virkningene av den globale pandemien. Men også under korona har det blitt hentet mye penger, investert store summer og gjort flere betydelige transaksjoner, skriver Kapital i sitt siste nummer.

I saken har Kapital intervjuet Argentum-sjef Joachim Høegh-Krohn om aktiviteten i det nordiske og norske PE-markedet i 2020. Der fjorårets andre og tredje kvartalet var trege, tok nemlig aktiviteten seg opp i det fjerde. Samlet sett ble dermed året et relativt godt et for bransjen.

– Det snudde da vi kom til sommeren. Da ble aksjemarkedet positivt og transaksjonsmarkedet kom forsiktig i gang igjen. Det var spesielt stor fart i fjerde kvartal i fjor, og dette tempoet fortsatte gjennom første kvartal og helt frem til der vi er nå. Det er nå høy aktivitet, med mye kjøp og salg. Realiseringstakten var ganske lav gjennom fjoråret, men er høyere enn normalt i år, sier Høegh-Krohn i intervjuet.

Svært mye penger har blitt plassert i teknologi og IT. På tidligfasesiden kan det nevnes at de norske teknologiselskapene Tibber og Cognite fikk inn over en halv milliard kroner hver i fjor høst, mens Visma skiller seg ut blant de mer modne. Ifølge Argentum gikk 39 prosent av oppkjøpsfondenes investeringer i Norden til teknologisektoren i fjor.

– Innen buyout var teknologi i bred forstand den største sektoren for første gang siden Argentum startet sin analysering av det nordiske markedet i 2008. Teknologi har lenge tronet som mest populært innenfor venturesegmentet, men innenfor buyout er dette nytt, sier Høegh-Krohn.

Argentum-sjefen tror aktiviteten blir høy også i 2021.

– Det kommer til å være betydelig «fundraising» i nordisk og norsk private equity i 2021, og jeg tror vi vil se høy investeringsaktivitet både på kjøps- og salgssiden så å si gjennom hele året, sier Høegh-Krohn.

Les hele saken hos Kapital her (bak betalingsmur).