H1 2021: Mot rekordras i nordisk private equity

Argentum har nylig publisert et markedsblikk for H1 2021. Den viser at antallet investeringer i venture og oppkjøp aldri har vært høyere i et halvår, det ligger an til salgsrekord i oppkjøpssegmentet i år, og at årsrekorden for PE-støttede børsnoteringer nesten allerede er slått.

I alt er 321 nyinvesteringer gjort i nordisk private equity i første halvår i 2021. Det er første gang at antallet transaksjoner er over 250 i løpet av et halvår i Argentums monitorering av markedet.

Av disse er 212 investeringer i nordisk venturefase. Det er første gang at vi ser over 200 transaksjoner i en halvårsperiode. Investert beløp i nordisk venture har også skutt til himmels i perioden, der totalt 1,9 milliarder euro er investert ifølge våre estimater. Til sammenligning ble det hentet inn like mye i første halvår de fem siste årene. Blant de største investeringsrundene i perioden finner vi fire teknologiselskaper: Wolt, Cognite, Vivino og Epidemic Sound (les mer).

Går vi videre til investeringer i nordisk oppkjøpsfase, er det for første gang over tresifret antall investeringer i et halvår. I tillegg til mange investeringer, var også investert beløp svært høyt med en vekst på 111 prosent mot snittet de siste fem årene. De største investeringene er i skadedyrsspesialisten Anticimex, legemiddelselskapet Recipharm, transportkonsernet Torghatten, samt nett- og elektrisitetsselskapet Caruna (les mer).

Etter en fallende utvikling de siste årene, øker antallet salg av nordiske selskaper eid av aktive eierfond kraftig i første halvår. Det er særlig i oppkjøpssegmentet at aktiviteten er høy. Disse fondene gjennomførte hele 68 salg i første halvår, noe som er flere enn i hele 2020 (64). Sammenlignet med tilsvarende periode de siste fem årene er antallet salg 40 prosent over snittet. Fortsetter denne trenden, kan 2021 bli et rekordår for salg i oppkjøpssegmentet. Årsrekorden for antallet PE-støttede børsnoteringer ble nesten slått i første halvår (les mer).

Etter at mange store fond hentet inn mye kapital etter sommeren 2020, går nivået på kapitalinnhentingen av nordiske aktive eierfond ned i første halvår av 2021. Vi ser at mange fond fortsatt er i markedet for å hente kapital og forventer en sterk avslutning på året. I venturesegmentet kan det bli en ny årsrekord dersom forventet kapitalinnhenting slår til (les mer).

 

Les Argentums markedsblikk for første halvår her.